Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S/S Norrtelje på väg mot varvet på Beckholmen. Foto: Tomas Blideman/SVT

S/S Norrtelje ska renoveras – skärgårdens drottning lämnar Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Fartyget S/S Norrtelje måste renoveras och få nya bottenplåtar. Nu lämnar det anrika fartyget hemmahamnen i Norrtälje för att bogseras till Beckholmen i Stockholm.

– Om allt går som det ska kommer hon tillbaka i slutet av februari, säger Knutte Alm som är ordförande i stiftelsen SS Norrtelje.

S/S Norrtelje har blivit ett viktigt och välkänt ”landmärke” för staden Norrtälje. Båten är flitigt fotograferad och finns avbildad på tavlor och vykort. Nu behöver S/S Norrtelje genomgå en större renovering och de 123 år gamla bottenplåtarna ska bytas ut.

– 123 år gammal plåt rostar. Den har tagit slut helt enkelt, säger Knutte Alm.

S/S Norrtelje byggdes år 1900 och gick rutten Stockholm-Norrtälje. 1962 gjorde hon sin sista resa och kom till hemmahamnen i Norrtälje 1968 där hon fungerat som restaurangbåt.

– Den måste komma tillbaka. När jag var barn på 50-talet så var det extra fint att få åka med S/S Norrtelje. Det fanns en glassgubbe med ombord där vi köpte pinnglass, säger Norrtäljebon Kerstin Wiklund.

Nu bogseras S/S Norrtälje till Beckholmen i Stockholm där hon ska rustas för ca 12 miljoner.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd av allmänheten som samlat in en stor del av pengarna, säger Knutte Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.