Foto: SVT

Nya Karolinska i stabsläge under tisdagen – fick gå över till manuella rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset i Solna under en stor del av tisdagseftermiddagen och kvällen. Sjukhusets nya byggnad hade stora tekniska problem och gick över till manuella rutiner.
– Stabsläget har avbrutits, och de nätverksstörningar som varit är åtgärdade. Systemen fungerar igen, säger sjukhusets presschef Kim Sjölund till TT.

De tekniska problem som drabbade Karolinska universitetssjukhuset i Solna under tisdagseftermiddagen är lösta.

Sjukhuset gick under kvällen upp i så kallat stabsläge, och personalen fick ersätta en rad tekniska lösningar i vården med manuella rutiner.

Enligt chefläkare Maria Björnstedt Bennemo var det en nätverksstörning som påverkade Nya Karolinska universitetssjukhuset.

– Dels använder vi oss av telefonlistor, att man kallar på personalen, jourer etcetera. Och så övervakas patienter manuellt för att säkra patientsäkerheten, sa Björnstedt Bennemo till SVT Nyheter Stockholm under eftermiddagen.

Ingen personal får lämna

Enligt Dagens Nyheter fick personal inte lämna sin arbetsplats. Personalen på hjärtintensiven fick inte gå hem, utan övervakade patienterna vid sängarna.

Enligt Erik Berglund på Stockholms läns landstings pressjour uppstod felet i samband med ett underhållsarbete tidigare under dagen.

– Felsökning pågår och reservrutiner har införts, sa han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer