”Vi är väldigt tydliga med att Stockholm inte ska ställa upp med ekonomiska garantier eller på att annat sätta axla ett formellt värdskap”, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad. Foto: TT

Idrottsborgarrådet: ”Upp till bevis för IOK”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad kommer inte att axla något som helst formellt ansvar eller värdskap för ett vinter-OS, det meddelar den styrande grönblåmajoriteten i stadshuset.
– Det är upp till bevis nu för IOK, som säger att man inte behöver den här typen av garantier från en värdstad, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Idag går Sveriges olympiska kommitté (SOK) vidare med ansökan om vinter-OS i Stockholms år 2026. Nu meddelar den grönblå styrande majoriteten att Stockholms stad att man inte kommer att låna ut några arenor och att arrangemanget inte ska belasta Stockholms skattebetalare. 

– Precis som andra som vill genomföra stora arrangemang så är det klart att vi välkomnar besökare hit. Men vi är väldigt tydliga med att Stockholm inte ska ställa upp med ekonomiska garantier, några personella resurser eller på att annat sätta axla ett formellt värdskap, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Kommersiella villkor

Stadens styrande bestående av Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna säger att man ser positivt på stora internationella evenemang som kan berika Stockholm. Samtidigt poängterar de att staden inte kommer att avsätta några ekonomiska resurser och att arenorna sa upplåtas på kommersiella villkor.

– Det är SOK som är arrangör av detta, så det är upp till bevis nu för IOK, som säger att de nya förutsättningar för OS är att man inte behöver den här typen av garantier från en värdstad, säger Karin Ernlund (C).

Men om Stockholms får ett vinter-OS är det då möjligt att inte bidra med någonting?

– Det är klart att det finns en rad frågor om IOK går vidare med Sverige. Spelen kommer att vara utspridda över flera kommuner utanför Stockholmsregionen och över hela landet. Då får vi så klart titta på hur många besökare som beräknar komma hit och hur vi ska klara till exempel transportsystemet, men det har vi åtta år att titta på i så fall.

Nationella säkerhetsregler

I nuläget är Stockholm och Milano de enda två kandidaterna till vinter-OS 2026. Även om Stockholm skulle säga ja till ett OS i staden så kräver IOK fortfarande garantier kring säkerheten av en regering vilket gör att regeringsförhandlingarna i Sverige kan påverka utgången av var OS till slut hamnar.

– När det gäller säkerheten så krävs nationella säkerhetsgarantier för att genomföra spelen. Det kompliceras ju av det faktum att vi inte har någon regering och det är ju ett krav som måste vara uppfyllt när hela ansökan ska lämnas in i början av april, avslutar Karin Ernlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet