Observatoriet från 1753 ska bli en mötesplats för skolor och vetenskap. Foto: SVT

Staden köper Observatoriet i Vasastan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad köper Observatoriet i Vasastan av Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) för 21 miljoner kronor. Målet är att skapa en ny och kreativ mötesplats mellan skolor, KVA och andra organisationer inom vetenskap och teknik.

Observatoriet är från 1753, och förutom ett museum finns det plats för en lärosal, arbetsplatser och ett utbyggt kafé i byggnaden.

Museet, som varit stängt för allmänheten sedan 2014 ska nu åter öppnas upp för allmänheten, och i samarbete mellan Stockholms stads skolor och Vetenskapens Hus ska det skapas program för skolelever och möjlighet till fortbildningar för lärare.

– Vi är glada att äntligen ha hittat en lösning som med största sannolikhet innebär att Observatoriemuseet blir tillgängligt igen. Vetenskapsakademien har inte haft resurser att driva museiverksamhet och då känns det bra att Observatoriet tas över av staden, säger Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid KVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer