Stockholms stad öppnar nytt boende för transitflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

På fredag öppnar ett nytt boende för barnfamiljer som ännu inte sökt asyl. Staden står för lokalen och har anlitat Stockholms stadsmission att sköta driften av boendet.

I dag kom beskedet att Stockholms största boende för transitflyktingar på Nobelberget i Sickla stänger. I stället kommer Stockholms stad med hjälp av stadsmissionen att ta hand om flyktingarna i ett nytt boende som öppnar i morgon fredag.

Staden beskriver det som ett ”korttidsboende för barnfamiljer på flykt” och det kommer att rymma 300 sängplatser. Boendet riktar sig till barnfamiljer som inte har sökt asyl i Sverige och därmed normalt sett inte faller under kommunernas ansvar.

#flykt

– Alla som kommer måste kunna få ett bra mottagande. Staden arbetar brett med det ökade trycket av människor på flykt, med fokus på de ensamkommande barnen som är kommunernas ansvar. Utöver det har vi idag upplåtit en skola för flyktingmottagande och jag är nöjd med samarbetet med Stockholms stadsmission, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd, i ett pressmeddelande.

Stockholms stad står för lokalen samt skötseln, driftkostnader och säkerhet. Driften av själva boendet, som sängplatser, mat och skötsel av hygien ansvarar Stockholms stadsmission för. Även Röda korset och Rädda barnen kommer att bidra med information om asylrättigheter och aktiviteter för barnen på boendet.

Korttidsboendet kommer att vara bemannat dygnet runt med anställda och volontärer från hjälporganisationerna. Överenskommelsen mellan staden och Stockholms stadsmission om driften gäller till den sista december 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet