Klart: Nu ska Stadsbiblioteket renoveras

Publicerad

Stockholms stads kommunfullmäktige har under måndagen klubbat igenom förslaget att Stadsbiblioteket ska rustas upp till en kostnad av 260 miljoner kronor. Renoveringen kommer pågå under fem år och ska bland annat omfatta en förbättrad brandsäkerhet, utvändig renovering och upprustning av vatten och avlopp.

– De åtgärder vi nu kommer att vidta är helt nödvändiga för att klara myndighetskrav, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Socialdemokraterna har tidigare stoppat renoveringen eftersom de ansett att budgeten varit för snål och att det behövs en mer omfattande renovering. Men under måndagen klubbades förslaget utan att några ändringar gjorts.

Budget:

Investeringsutgiften uppgår till 217 miljoner kronor, vilket innebär 260 miljoner kronor inklusive index. Efter 2025 då underhållsprojektet är genomfört tillkommer cirka 5 miljoner kronor per år för att fastigheterna ska fortsätta vara välskötta. Projektets påverkan på fastighetsnämndens resultatbudget bedöms som neutralt. Investeringen medför en ökad hyreskostnad för kulturnämnden om 7 miljoner kronor år 1 och hyresintäkter för externa hyresgäster kommer sättas marknadsmässigt.

Källa: Moderaterna i Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.