– Det gick lite fort, säger Sandra Lind, kommunikatör på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Foto: SVT

Stadsdelsförvaltningen tonar ner varning om gängrekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Det var under onsdagen som Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning via ett meddelande på skolplattformen varnade föräldrar i södra Stockholm för misstänkt rekrytering av barn till kriminella nätverk. Nu tonar stadsdelsförvaltningen ner sin varning.

– I det här fallet blev det lite tokigt, säger Sandra Lind, kommunikatör på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Enligt stadsdelsförvaltningen var det flera av varandra oberoende källor som uttryckt oro efter att barn erbjudits godis av äldre ungdomar. Ett meddelande skickades därför ut där föräldrar varnades för att aktiviteten kunde vara ett sätt för gäng att skuldsätta barnen och därmed kunna kräva en motprestation.

Men på torsdagen gick stadsdelsförvaltningen ut med en uppdatering av meddelandet efter att ytterligare information från polisen gjort gällande att det saknas skäl att tro att aktiviteterna handlar om gängrekrytering.

Föräldrar uppmanas prata med sina barn

Vad som har hänt är dock ännu oklart och i meddelandet uppmanas föräldrar att prata med sina barn om att inte ta emot erbjudanden om gratis saker från okända.

– Vi har fått mer information idag än vi hade, men det är ju så att vi fortfarande inte riktigt vet vad som har hänt. Både barn och föräldrar har känt att det här var konstigt, säger Sandra Lind, kommunikatör på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

”Gick lite fort”

Stadsdelsförvaltningen hade kontakt med polisen men menar att de nåddes av den fördjupade informationen först senare. Att meddelandet spreds trots polisens bedömning är enligt Sandra Lind olyckligt. Enligt henne kunde man varit tydligare med att informationen som delades gällde ett möjligt scenario.

–  I det här fallet blev det lite tokigt, vi har en samverkan och stämmer alltid av information men i det här fallet gick det lite fort. Det gör det ibland och vi behöver kanske bli snabbare på att prata ihop oss.

– Det görs ett enormt arbete med trygghetsfrågorna och vi arbetar väldigt mycket med det. Men ibland är det svårt att veta om man ska agera eller inte. Jag hoppas fortfarande att man känner tilltro till att vi agerar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.