Så här gick varningen ut till föräldrar med skolbarn i södra Stockholm. Foto: Skärmdump från Stockholms stads Skolplattformen

Varning till föräldrar: Barn lockas med godis – kan vara gängrekryteringsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i södra Stockholm har fått en varning genom Skolplattformen, om att 8-9-åringar lockas med godis och sedan blir fotograferade – något som enligt stadsdelsförvaltningen kan vara ett försök till rekrytering till kriminella gäng.

I ett brev som SVT tagit del av beskrivs hur stadsdelsförvaltningen i Hägersten-Älvsjö fått kännedom om två fall där barn i 8-9-årsåldern erbjudits godis av äldre ungdomarna.

I det ena fallet tackade barnet nej, men i det andra fallet fick barnet följa med i en affär och välja godis – och blev sedan fotograferad med godiset.

”Detta är ett tillvägagångssätt för att skapa en slags skuld, och därmed kunna använda det som ett sätt att skapa ett tillfälle där man kräver en motprestation. Det kan vara ett sätt för gäng att rekrytera och få yngre barn att utföra tjänster.”

Ville nå ut snabbt

Skolförvaltningen vill av det skälet nå ut till så många vårdnadshavare som möjligt, och att dessa i sin tur informerar barnen om att man aldrig ska ta emot erbjudanden om till exempel godis.

Förvaltningen överväger att sprida ett informationsblad men har gått ut på Skolplattformen under onsdagen för att snabbt nå ut till föräldrarna och barnen.

Under torsdagen gick stadsdelsförvaltningen ut med ett nytt meddelande till föräldrarna och tonade ner varningen om just gängrekrytering.

–  I det här fallet blev det lite tokigt, vi har en samverkan och stämmer alltid av information men i det här fallet gick det lite fort. Det gör det ibland och vi behöver kanske bli snabbare på att prata ihop oss, säger Sandra Lind, kommunikatör på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, till SVT.

Vet du mer – kontakta SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.