Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kappsegling med anor från 1923 och sprintsegling kring Stadshuset vid Riddarfjärden. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Stadshusregatta återuppstår – 100 år senare

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Stockholms stadshus har 100-års jubileum pågår under helgen kappseglingar i Riddarfjärden. Både nyare och äldre klassiska träbåtar deltar enligt gammal tradition.

– Det är ett unikum, och att vi samlas såhär och seglar på både gamla sätt och nya sätt, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på Kungliga svenska segelsällskapet (KSSS) och medarrangör.

När Stadshuset invigdes 1923 anordnades en Stadshusregatta för skärgårdskryssare och andra träbåtar på Riddarfjärden. Under lördagen fylldes Mälaren återigen med segelbåtar och publik som kommit för att följa festligheterna kring jubileet.

Totalt tävlade ett hundratal besättningar. En av deltävlingarna var sprintformatet, Women on Water, där sexton olika lag deltog.

– Det är mitt inne i centrum och jag tycker det här är coolt, säger Pernilla Ekelund som tagit sig från Malmö tillsammans med sitt lag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholms stadshus invigdes den 23 juni 1923 och då tävlade segelbåtar i den första regatta. Foto: SVT

Se hela K-special på SVT som visar kungligheter, guldglans men också städare och byggarbetare från dåtid till nutid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.