Från vänster: ”Siri dansar livet”, Gunilla Rehnström-Olander och ”Dionysos”. Foto: Stadsmuseet i Stockholm / Privat

Stadsmuseet: De stulna skulpturerna kan återskapas

Publicerad

Även om polisen inte får tag i de fyra bronsskulpturer som har stulits från Stadsmuseets lager, finns det ljus i mörkret. De flesta av skulpturerna ska kunna återskapas.

I juni stals fyra skulpturer av brons från ett tillfälligt lager för offentlig konst. Stadsmuseet befarade att verken skulle gå förlorade, men nu kommer goda nyheter.

– Efter medierapporteringen har vi fått tips från personer som var inblandade i skapandet av verken. Det har visat sig att flera gjutformar och förlagor finns kvar, så man kan återskapa i alla fall en del av dem, säger Gunilla Rehnström-Olander, enhetschef på Stadsmuseet i Stockholm.

Internationellt efterlysta

Den senaste tiden har ett tiotal skulpturer av brons försvunnit runt om i landet. Filippo Bassini, gruppchef för polisens enhet för kulturarvsbrott, kommenterar utredningen:

Möjlig återkomst till Fatbursparken

Vid stölden försvann ”Korssittande flicka” av Peter Linde, som strax skulle ställas tillbaka på sin plats vid Sergels torg. Tre verk som tidigare stod i Fatbursparken är också borta: Roland Haeberleins ”Siri dansar livet” och ”Dionysos”, samt ”Söder Bröder Glöder” av Roland Haeberlein och dockmakaren Arne Högsander.

– Nu i höst kommer Stockholms stad att göra i ordning Fatbursparken. Då får vi se vilka konstverk som blir aktuella där. Det är roligt att möjligheten nu finns att de kan komma på plats igen, säger Gunilla Rehnström-Olander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.