Här visar skådespelarna upp en dans från Shakespeare in love, som i vår spelas på Dansens hus.

Stadsteatern flyttar ut till nya spelplatser i vår

Uppdaterad
Publicerad

När Kulturhuset Stadsteatern presenterade sitt spelprogram för våren 2019 handlar det inte bara om nya pjäser och verk, utan också om nya spelplatser. Teatern vid Sergels torg ska renoveras och föreställningarna kommer att flytta ut runt om i staden.

På tisdagen presenterade Kulturhuset Stadsteatern sin repertoar för våren 2019. Säsongens stora satsning är Min fantastiska väninna som är baserad på Elena Ferrantes succéromaner, med premiär i mars, och kommer att spelas på Årsta teater.

– Min fantastiska väninna kommer att förvandla Årsta till Neapel, säger regissören Maria Sid.

Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg kommer att renoveras med start 2019 och föreställningar, konserter med mera kommer fram till återflytten 2020 ses på andra platser, bland annat i samarbeten med andra teaterhus.

Klassiskt musikteaterverk

Tillsammans med Folkoperan sätter man upp klassiska Tolvskillingsoperan, och med Teater Giljotin sätter Stadsteatern upp fyra pjäser, bland annat Jungfruleken. Pjäsen är baserad på ett kriminalfall från 30-talet och handlar om två systrar som hatar sin arbetsgivare.

– Den här föreställningen bör ses av alla som utnyttjar RUT-avdraget, men också av dem som städar andras skit, säger regissören Richard Turpin om Jungfruleken.

Regissör Richard Turpin till vänster, med skådespelarna Robin Keller, Robert Fux och Åke Lundqvist. Foto: SVT

Teater Giljotin tar också upp #Metoo på scen, i pjäsen Backstage i regi av Kia Berglund.

Urpremiär på Södra teatern

På Södra Teatern spelas Män kan inte våldtas, i regi av Lo Kauppi. Pjäsen bygger på Märta Tikkanens roman från 1976, med urpremiär 2 februari.

Shakespeare in love som spelats under hösten flyttar under våren till Dansens hus. Andra spelplatser är också nyrenoverade Nationalmuseum, där föreställningen Transformationer utgår från konsten på museet, Stadsteaterns scener i Vällingby och Skärholmen, Östberga kulturhus, Filmhuset och Centrum för fotografi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer