Raw Sushi & Bowl på Södermalm i Stockholm är en av de fem restauranger som smittskyddsenheten stänger efter helgens coronainspektioner. Nu har restaurangen försökt åtgärda bristerna bland annat genom att tejpa på golv och bord. Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stängda krogar i Stockholm får ny chans

Uppdaterad
Publicerad

Fem Stockholmskrogar har stängts av smittskyddsenheten eftersom de inte klarade helgens coronainspektioner.
Nu får två av krogarna en ny chans när inspektörerna återvänder för att undersöka hur ägarna planerar att minska trängseln.

Miljöförvaltningen i Stockholm har bokat in nya inspektioner på Carmen och Raw Sushi & Bowl på Södermalm, som är två av de fem krogar som tvingades stänga i söndags.

– De har begärt att vi ska gå dit och göra ett besök i morgon, tisdag. Inspektörerna ska titta på de åtgärder som de har sagt att de har vidtagit, och göra en bedömning om de är uppfyllda eller inte, säger Kristine Fornander, avdelningschef vid miljöförvaltningen i Stockholm.

”Vi ska anpassa oss”

Bedömningen skickas vidare till Region Stockholms smittskyddsenhet, som fattar beslut om krogarna ska få öppna igen.

Raw Sushi & Bowls ägare Nino Armoni säger att sittplatserna har begränsats till endast tre–fyra för att minska trängseln, att tydliga markeringar har satts upp om att hålla avstånd, och att högst fyra kunder samtidigt ska få stå i kö till att beställa mat.

– Vi ska försöka undvika att folk trängs. Vi har ett fantastiskt bra koncept, men en liten lokal. Vi ska anpassa oss till coronasituationen, säger Armoni.

”Räddade situationen snabbt”

Han är optimistisk inför möjligheten att kunna öppna restaurangen igen.

– Vi kommer att få tillstånd i morgon. Vi räddade situationen väldigt snabbt, säger Armoni.

Carmens ägare Ümit Pektas sade till TT i söndags att det har skett en ommöblering och att flera bord och stolar har tagits bort.

Det finns ännu inga inplanerade efterkontroller av de övriga krogarna som tvingades stänga: Charles Dickens, The Central Bar på Folkungagatan och International Bar. TT har sökt representanter för krogarna.

I slutet av mars presenterade Folkhälsomyndigheten nya, tillfälliga regler för restauranger, barer och kaféer i hela landet. Målet är att minska spridningen av coronaviruset.

Trängsel ska inte förekomma.

Besökarna ska äta och dricka sittande vid bord och personalen ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.

Avstånd ska hållas mellan bord och mellan människor i kö.

Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer