Facebookgruppen slår tillbaka efter polisens kritik: ”Vi skapar inte oro”

Uppdaterad
Publicerad

Lokala grupper där brott diskuteras blir allt vanligare på Facebook. Det är ett fenomen som polisen Magnus Nilsson menar bidrar till en ökad känsla av otrygghet. Men medgrundaren av Facebook-gruppen “Varning i Upplands-Bro/Bålsta” håller inte med. I stället tillbakavisar han kritiken.

Enligt Nationella trygghetsundersökningen känner sig invånarna i Upplands-Bro mest otrygga i hela landet. Nyligen lanserade polisen Magnus Nilsson en hypotes om att starka Facebook-grupper bidrar till en ökad känsla av otrygghet i kommunen.

Han vill inte nämna några specifika grupper, men säger att de styr budskapen och att allt som är dåligt lyfts fram i grupperna.

– Allt är inte bra i Upplands-Bro, men problemen står inte i proportion till det trygghetssiffrorna visar. Den enda rimliga förklaringen är det tydliga drevet i det här Facebook-grupperna.

Hemlig grupp samlar tiotusentals

Christian Eggert är medgrundare till den slutna Facebook-gruppen ”Varning i Upplands-Bro/Bålsta”. I gruppen, som bara är synlig för de 12 000 medlemmarna, diskuteras i stort sett alla brott som sker i lokalområdet. Han håller inte med kommunpolisen om att sådana grupper skapar otrygghet.

– Vi skapade gruppen för vi kände att polishelikoptrar hängde i området var och varannan dag. Polisbilar åkte med blåljus och man läste inte ens om hälften av det i lokaltidningarna. Då kände vi att vi skapar en grupp för att ta reda på vad som egentligen händer, säger Christian Eggert. 

Gruppen är en tillgång 

Alla nyheter som inte når media diskuterar kommuninvånarna istället i gruppen.

– Det som publiceras på polisens hemsida är oftast större händelser för riksmedia, men vi som bor här och lever här i Upplands-Bro/Bålsta vill också veta vad som sker i vårt lokalsamhälle, säger Christian Eggert.

Han tycker att gruppen är en tillgång, både för lokalinvånarna och för polisen. 

– Personligen tycker jag att det är bra att få ut den informationen fort till invånarna på så sätt att om någon har information och viktiga iakttagelser kan de lämna över det till polisen. 

– Jag är övertygad om och vet att folk redan gör det. Polisen, framför allt i Järfälla och Upplands-Bro använder våra forum för att ta del av iakttagelser och hitta vittnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.