Polisen Annika Ljung varnar för den nya ecstasy-tabletten. Foto: SVT/TT

Starkare variant av ecstasy sprids i Stockholm – har krävt ett liv

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga människor har sökt akutvård efter att ha tagit drogen ecstasy. I förra veckan skördade drogen ett liv.

– En person har dött av den och det är väldigt tragiskt, säger Annika Ljung, gruppchef för en narkotikagrupp vid Stockholmspolisen.

Polisen går ut med en varning till allmänheten om en ny tyngre variant av ecstasy eller MDMA, som är flera gånger starkare än den vanliga. Nyligen dog en kvinna i Stockholm efter att hon tagit drogen på en fest.

– Tabletterna är jättefarliga. Det är som rysk roulette, ena gången fungerar det och andra gången inte, säger Annika Ljung.

Kvinnor främst drabbade

Enligt polisens senaste rapporter är det framför allt kvinnor som blivit drabbade av den nya starka ecstasy-tabletten.

– Troligtvis är substansen så mycket högre än vad den brukar vara. Man har blivit så pass dålig av den här tabletten att man varit tvungen att söka akutsjukvård, säger Annika Ljung.

Polisen kartlägger omfattningen

Polisen fortsätter att kartlägga antalet personer som blivit drabbade av drogen, som snabbt spridits i Stockholmsområdet men som tros cirkulera över hela landet.

– De som säljer narkotika skiter fullständigt i vem de säljer till. De är hänsynslösa och vill bara tjäna sina pengar. De har ingen koll på vem som tar tabletten och om den rent medicinskt klarar av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.