Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra utställningar stoppas på grund av rasrisk på Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Tommy Bergman/SVT

Statens fastighetsverk om takraset på Naturhistoriska museet

Uppdaterad
Publicerad

Runt 300 kilo puts föll från taket på Naturhistoriska riksuseet, när två medarbetare fanns i rummet. Museet stängdes under tisdagen – nu kommenterar fastighetsägaren sitt ansvar.

– Vi hann inte komma till åtgärder, säger Ellinor Magnusson, fastighetsdirektör på Statens Fastighetsverk.

Ellinor Magnusson berättar att det första stora raset av puts skedde för tio år sedan, och den 16 augusti i år beslutades om stängning av några lokaler med risk för ras.

– Vårt ansvar är att säkerställa miljön så när vi upptäcker en fara så ska vi ta beslut om att stänga de delarna av lokalen, och det var det vi gjorde, säger hon.

Men det hann ju rasa, när det fanns personer i byggnaden. Har det brustit någonstans hos er?

– Vi inventerade och vi hade uppmärksammat att det fanns en ”riskyta” men vi hann inte komma till åtgärder, det skedde så snabbt efter inventeringen.

När Ellinor Magnusson får frågan om vad de kunde ha gjort annorlunda för att förhindra ett ras när personer fanns i byggnaden väljer hon först att svara, men avbryter sedan mitt i svaret.

Enligt henne är det oklart när byggnaden kan vara i skick för att öppna igen.

Hör fastighetsdirektören berätta mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.