Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statlig anti-lustgas-kampanj på väg att lanseras i Sverige

Statlig kampanj mot lustgas lanseras

Uppdaterad
Publicerad

En ny antidrog-kampanj är på väg att nå ut till Sveriges invånare. Det som sticker ut den här gången är att informationen rör den fullt lagliga lustgasen som säljs på klubbar, gator, i butiker och online.

Det har blivit allt populärare för ungdomar att berusa sig med lustgas. På vissa platser på Södermalm i Stockholm är det inte ovanligt att folk står på torget och säljer fritt till köpsugna ungdomar. Där är det nu på gång att det ska krävas tillstånd för att sälja lustgas på torgen för att reglera marknaden.

Åldersgräns på lustgas

Men nu går regeringen ett snäpp längre och vill se en åldergräns för all försäljning på lustgas. Tills dess kommer en antidrog-kampanj lanseras för det ännu fullt legala berusningsmedlet.

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.