Trygghetskommissionen träffade företagare från Järva. Foto: Amela Mahovic/SVT

Förre statsministern skapar trygghet i sin nya roll

Uppdaterad
Publicerad
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt träffade i dag företagare från utsatta förorter på Järvafältet. Reinfeldt leder Trygghetskommissionen som ska komma med förslag på hur man kan öka tryggheten och förbättra säkerheten för företagarna.

– Vi vill få en beskrivning av hur en del utsatta områden i Sverige upplever att rättsskipning och samhället fungerar. Det som var väldigt tydligt här var en frustration och delvis en liten uppgivenhet över en utveckling som man tycker är väldigt negativ, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Trygghetskommissionen.

Företagare i utsatta områden behöver stöd

Företagare i utsatta områden är ofta rädda. För Tensta företagarförening är det viktigt att företagare, konsumenter och boende känner trygghet, och att man får det stöd man behöver för att kunna bedriva sin verksamhet i utsatta områden.

Hossein Alfak.

– Vi tog först och främst upp det här med tryggheten. En annan viktig grej är att vi måste ha bättre näringslivsservice från kommunen till företagarna. Att företagarna får det stöd de behöver för att klara av att bedriva verksamhet i utsatta områden, säger Hossein Alfak, ordförande för Tensta företagarförening.

Trygghetskommissionen kommer till våren att presentera en slutrapport med förslag på bland annat hur företagarna i förorterna ska stärkas.

”Nu har jag en ny roll”

Kommissionens uppgift är att ta fram goda exempel på hur kommuner och andra lokala aktörer samverkar i brottsutsatta områden.

Du var statsminister i åtta år, tänker du att du kunde gjort något annorlunda nu i efterhand?

– De beslut som fattades gjordes på bästa underlag där och då. Jag försöker att inte agera efterklokt. Nu har jag en ny roll och jag har en trygghetskommission som jag leder. I den har jag möjlighet att föreslå åtgärder som jag tror är verkningsfulla, säger Fredrik Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer