Statsminister Stefan Löfven (S) vill granska turerna kring Nya Karolinska sjukhuset. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Statsministern vill se statlig granskning av NKS

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting redovisar ett överskott på 2,1 miljarder kronor. Men landstinget får kritik av oppositionen för att inte satsa tillräckligt på vården och nu ger sig även statsministern in i Stockholmspolitiken.

Mycket av den kritik som riktas mot landstinget gäller Nya Karolinska sjukhuset där det rapporteras om den totala kostnaden som rejält överskrider vad som var planerat, höga konsultkostnader, misstanke om jäv och risker i patientsäkerheten.

Så sent som i dag sa statsminister Stefan Löfven att han vill se en statlig granskning av sjukhuset.

Nya Karolinska sjukhuset

– Ansvaret är i grunden landstingets men det är också så att NKS är en riksangelägenhet, inte minst genom rollen i både forskning och specialiserad vård. Därför pågår nu ett arbete i regeringskansliet för att se hur regeringen och staten kan bidra i en saklig granskning, säger Stefan Löfven (S).

Statsministern: Önskar att ledningen tog ansvar

Han riktar även viss kritik mot styret i Stockholms landsting.

– Jag skulle önska att ledningen i landstinget på ett mycket tydligare sätt tar ansvar för detta, och visa att man gör det.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) bjuder in statsministern till samtal om NKS.

– Han är ju välkommen att ta del av hela projektplanen för den stora utvärderingen som sker och han får gärna komma hit och samtala med mig om Nya Karolinska. Men det här sjukhuset skulle också tjäna på lite mindre partipolitik och mer samförståndslösningar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet