Foto: SVT/Tove Tikkanen Jönn

Thomas lever med smittfri hiv

Uppdaterad
Publicerad

Medicinen mot hiv har utvecklats mycket sedan sjukdomen började spridas i Sverige på 1980-talet. Trots det upplever personer som lever med hiv fortfarande ett starkt stigma kring sjukdomen. I videon berättar Thomas Winberg om sitt liv med hiv.

Thomas Winberg fick sin hiv-diagnos som 25-åring och ställde in sig på att dö innan 30. Men tack vare stora framsteg med hivmedicinerna är Thomas i dag 54 år och hans virusnivåer är så låga att de inte längre kan överföras till en annan person.

Och Thomas är inte unik. I dag är 98 procent av de drygt 7 500 med hiv i Sverige välbehandlade, vilket innebär att viruset inte smittar.

Gamla fördomar lever kvar

Men trots den snabba utvecklingen av medicinering väljer få att tala öppet om sin hiv-diagnos. Sjukdomen omgärdas av stigma och enligt en studie från Folkhälsomyndigheten känner många sig mindre värda på grund av sin diagnos.

Rädslan gör att var femte person som lever med hiv inte vågar eller vill berätta om sin infektion. Och de flesta, 66 procent, berättar endast för en eller ett fåtal närstående eller endast för vården. Samtidigt skulle nästan hälften vilja vara mer öppna, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Man kommer ofta till en punkt då man upplever att man måste berätta och då kan man lika bra att göra det med en gång. Jag känner inte så. Jag behöver inte berätta och jag vet att jag inte kan överföra min hiv – och då behöver inte jag bekymra mig för det, säger Thomas Winberg.

Kan få dispens från informationsplikten

1985 infördes informationsplikt för hiv, eftersom den klassas som en allmänfarlig sjukdom av smittskyddslagen. Det innebär att en person med hiv måste berätta för en eventuell sexpartner om sin sjukdom. Men 2013 ändrades lagen så att personer med välbehandlad hiv kan få dispens från informationsplikten av sin läkare.

– Jag har faktiskt bett min läkare att fysiskt skriva ut ett papper på det. Men det var för mig själv för att jag själv skulle se det. Jag har ingen anledning att visa det för någon, säger Thomas Winberg.

Men Thomas Winberg vill helst att informationsplikten tas bort helt.

– Den fyller ingen funktion eftersom behandlad hiv inte kan överföras. I de fall där hiv idag överförs rör det sig, så långt man känner till, om fall där personer inte är medvetna om sin hiv-infektion och alltså inte kan informera om den, säger Thomas Winberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.