• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av ammoniak har inträffat vid Ale Arena. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i Bohus och Surte, i Västra Götalands län, att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Danielle Langert

Stockholm beslutar om stadens kajer

Det är många intressen inblandade när det gäller Stockholms kajer, det handlar bland annat om promenadstråk, uteserveringar, glasskiosker, kryssningstrafik och fritidsbåtar. På torsdagen tar Stadsbyggnadsnämnden ställning till hur kajerna ska utvecklas.

Stockholms hamnar har tagit fram en kajstrategi för stadens alla kajer, i uppdraget ingår att skapa förutsättningar för kollektivtrafik på vatten och göra kajerna så tillgängliga som möjligt. Som utgångspunkt ingick att yrkessjöfart som kryssningstrafik och skärgårdstrafik ska prioriteras framför privata båtar, event och restauranger. När sjöfartens intressen är tillgodosedda kan man använda de ytor som är över för exempelvis caféer och restauranger.

Regina Kevius (M), Björn Ljung (FP), Christer Mellstrand (C) och Erik Slottner (KD) har i en skrivelse gett stadsbyggnadskontoret i uppdrag att återkomma med förslag på hur stadens kajer och vattennära lägen kan utvecklas till att innehålla fler mötesplatser som restauranger, kaféer, barer och andra serveringar.

När Stadsbyggnadskontoret går igenom Stockholms hamnars förslag till kajstrategi vill de att mer hänsyn tas till landsidan och till hur kajerna kan bidra till stadslivet och är kritiska till att sjöfartens intressen i alla lägen skall prioriteras.

På torsdagen ska politikerna i Stadsbyggnadsnämnden ta ställning till kajstrategin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer