Stockholm rankas som en av världens mest framtidssäkra storstäder. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm en av världens mest framtidssäkra städer

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm hamnar på tredje plats i världen när det gäller hur väl rustade världens storstäder är för framtida utmaningar som klimatförändringar, avfallshantering och tillgång till bostäder. I rankingen slås Stockholms bara av Seattle och Köpenhamn, enligt en ny undersökning.

Det som lyfter Stockholm till en av topplaceringarna är bland annat hur staden planerar för framtida klimatförändringar, tillgången till öppen data och kollektivtrafiken, men också den goda tillgången till parker och grönområden.

– Vi är bäst i klassen när det gäller framtidsutsikterna för gång- och cykeltrafik och även tillgången till grönområden där vi redan idag kan konstatera att 70 procent av stockholmarna har mindre än 200 meter till närmsta grönområde, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef för Advisory på WSP, i ett pressmeddelande.

Bostäder och avfallshantering utmaningar

Det är analys- och teknikkonsultföretaget WSP som har rangordnat städerna efter 21 olika parametrar som bebyggelse, mobilitet och teknik.

I rankingen hamnar Stockholm före städer som New York, Vancouver, Singapore och San Francisco, men samtidigt finns det utmaningar för Stockholm.

– Det handlar bland annat om avfallshantering, logistikeffektivitet och tillgången till bostäder vilket kommer påverka utvecklingen av både staden och näringsliv på längre sikt, säger Fredrik Bergström.

Bra exempel från andra städer

Analysen är gjord av fler än 100 tekniska experter som bor och verkar i de aktuella städerna.

– Det intressanta med den här rapporten är att vi kan se en mängd bra exempel på hur andra städer förbereder sig för framtiden, exempelvis Köpenhamns cykelbroar, Singapores program för tillgång till prisvärda bostäder eller tillgången till snabb uppkoppling i Dubai. Det finns massor att lära av materialet som tagits fram, säger Fredrik Bergström.

Tio i topp – WSP Global City Index

Visa

1. Seattle

2. Köpenhamn

3. Stockholm

4. New York

5. Vancouver

6. Singapore

7. San Francisco

8. Montreal

9. Washington DC

10. Toronto

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer