Foto: Scanpix

Stockholm får bakläxa för stressade lärare

Uppdaterad
Publicerad
Prov ska rättas, betyg ska sättas och högarna på skrivborden växer. Nu får Stockholms stad återigen kritik av Arbetsmiljöverket, som vill att staden ska gå in och bestämma vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när en lärare har för mycket att göra.

När arbetsbördan blir för stor måste läraren veta i vilken ordning arbetsuppgifterna ska prioriteras. Det menar Arbetsmiljöverket, som kritiserar Stockholms stad för otydlighet på den här punkten.

I dag ska en stressad lärare i första hand göra en egen utvärdering av situationen. I andra hand får läraren vända sig till sina kollegor i arbetslaget. I sista hand till skolans rektor.

– Det är en för lång process. Vi tycker att arbetsgivaren ska kunna tala om för lärarna hur de ska göra om det blir en akut situation, säger arbetsmiljöinspektören Åke Johansson.

Vite på två miljoner

Tidigare i år varnade Arbetsmiljöverket om ett vite på två miljoner kronor. Nu har man gjort en uppföljning och på en av tre punkter är man alltså fortfarande inte nöjd.

Ragnar Sjölander, på Lärarnas riksförbund, är kritisk till att riktlinjerna lägger förstahandsansvaret på den enskilda läraren.

– Många lärare känner sig nog skuldbelagda, som att problemet finns hos dem, säger han.

”Friheten lockar”

På utbildningsförvaltningen väntar man på beslutet som, officiellt sett, kommer nästa vecka.

Men utbildningsförvaltningens personalchef Astrid Nordenfeldt tycker att dagens riktlinjer är bra och att fler regler skulle försämra läget för lärarna.

– Lärare är en högutbildad yrkesgrupp. En del av lockelsen till yrket är den stora friheten. Att detaljstyra arbetet tror vi, på sikt, gör yrket mindre attraktivt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarnas arbetsbörda

Mer i ämnet