Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholm riskerar att drabbas av elbrist i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Omställningen till ett snabbare och effektivare samhälle ökar efterfrågan på el. Svenska Kraftnät uppmanar nu elproducenten i Värtan att inte stänga ner sin kolproduktion om staden ska klara av den snabba tillväxten. Det skriver Dagens Industri.

Stockholm växer i allt snabbare takt. Här produceras nya bostäder, utbyggnaden av tunnelbanan pågår, nya dataindustrier startas och nu förbereds staden även för elbilsmarknaden. Men för att vi ska kunna klara av allt detta så krävs det att elen räcker till, annars riskerar Stockholm att inte kunna leverera eller ställa om till laddningsinfrastrukturen som planerat. Det skriver Dagens Industri.

För att inte hamna där, uppmanar generaldirektören på myndigheten Svenska Kraftnät, Ulla Sandborgh, biokraftvärmeverket i Värtan och Hässelbyverket att inte avveckla sin kolproduktion i förtid. Något som SVT tidigare rapporterat om.

– Det är självklart så att vi ska klara av laddningsinfrastrukturen, den är en del av omställningen, men vi kan inte tänka att vi kan göra allting på en gång som att bygga nya bostäder och utöka tunnelbanan samtidigt, säger Ulla Sandborgh till DI. 

– Jag tycker att man ska fatta kloka beslut under resans gång fram till 2027, för att lösa både och. Vi måste se till helheten i klimatfrågan. Får vi igång laddningsinfrastrukturen så att elbilsmarknaden kan ta fart så har det andra fördelar än vad en total utfasning av kol har, säger Ulla Sandborgh.

Miljöborgarrådet: ”Märkligt att varna för effektbrist”

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad kritiserar dock Sandborghs uppmaning. I ett mejl till SVT Nyheter Stockholm skriver hon:

”Det är märkligt att statligt ägda Svenska Kraftnät varnar för effektbrist och vill hämma omställningen till fossilfrihet. Precis det Ulla Sandborgh varnar för arbetar vi aktivt för att det inte ska kunna hända. Till exempel har vi tagit fram en plan tillsammans med Stockholm Exergi för hur vi ska, inte bara ha kvar,  utan även öka kapaciteten när vi avvecklar kolet i Värtan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer