Foto: John Minchillo/AP/TT

Stockholm kan närma sig flockimmunitet

Uppdaterad
Publicerad

Immuniteten mot covid-19 kan vara så hög som 40 procent i Stockholm. Det visar nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten, FHM. Därmed är så kallad flockimmunitet nära.

På sistone har det kommit alltfler signaler på att folk börjar slappna av när det gäller corona. Trots det ökar inte antalet sjuka. Enligt FHM kan det tyda på att antalet immuna i Stockholm nu är så många att det gör att smittspridningen drivs ner.

Enligt FHM:s generaldirektör Johan Carlson så kan andelen personer med antikroppar respektive så kallade T-celler i Stockholm ligga upp mot 40 procent, vilket är dubbelt så högt som i övriga landet.

– Det är mycket positivt och det finns mycket som talar för att det är på det sättet, säger han till DN.

Stämmer siffrorna så närmar sig Stockholm flockimmunitet som uppstår när 40-45 procent av en befolkning inte längre kan smittas, det enligt tidigare beräkningar som Tom Britton, matematikprofessor vid Stockholms universitet, har gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.