Stockholmstaxi får kritik på BBC

Uppdaterad
Publicerad

De oreglerade taxiavgifterna gör det lagligt för taxichaufförer att lura turister på tusentals kronor.

Det blev en dyr historia för turisten som hörde av sig till BBC. För en taxiresa på under tre minuter betalade Aftab Noorani cirka 400 kronor.

– Jag tog en taxi från Centralstationen till mitt hotell. Till min förskräckelse fick jag betala 60 dollar för en resa på under tre minuter. Receptionisten på hotellet berättade att den sträckan ska kosta max 18 dollar, berättar Aftab Noorani för BBC.

Hutlösa taxipriser

Många turister luras

Stockholms turistbyrå, Stockholm Visitors Board, berättade för ABC att de får flera mejl i veckan från arga turister som betalat tusentals kronor för en resa till Arlanda från centrala Stockholm.

Peter Lindqvist är vd på Stockholm Visitors Board. Han menar att inslag som det på BBC ger Stockholm ett sämre anseende i utlandet, vilket kan påverka turismen negativt i längden.

– De flesta reportage om Stockholm som visas i Europa brukar visa Stockholm som ett fantastiskt och välordnat ställe. Detta är en negativ sak, och händer det många andra negativa saker kan det här bli en negativ spiral, berättar Peter Lindqvist.

Regeringen vill införa lag mot ockerpriser

Regeringen tittar just nu på olika metoder för att bättre kontrollera oseriösa taxiåkare . Man diskuterar bland annat möjligheten att införa en lag mot ockerpriser, även om det skulle kräva en lagändring.

– I bostadsmarknaden finns det regleringar mot ockerhyror, och samma borde gå att applicera för taxibolag vad gäller ockerpriser, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hutlösa taxipriser

Mer i ämnet