Taxifusket ska stävjas

Uppdaterad
Publicerad

Näringsdepartementet förslår särskilda redovisningscentraler, kopplade till varje taxibils taxameter, för att minska fusket. Enligt Skatteverket fuskas det i taxibranschen för uppskattningsvis en miljard kronor om året.

En taxiresa från Arlanda till Centralen för 2.000 kr. Att vissa taxibolag tar ockerpriser har fått internationell uppmärksamhet, som ABC berättade om i höstas. För att få bort en del av detta föreslås nu så kallade redovisningscentraler kopplade till taxametrarna som gör det lättare för Skatteverket att få bort oseriösa åkare.

– I fortsättningen om redovisningscentraler införs, kommer de att arbeta under samma villkor som alla andra taxiföretag i dag, säger Claudio Skubla, kommunikationschef på Taxiförbundet.

Hutlösa taxipriser

ABC: På vilket sätt beter de sig illa?

– De håller höga priser, deras affärsidé handlar om att skinna kunder, lura och hota turister, hotellpersonal och branschkollegor.

Men taxibolagen har fortfarande rätt att sätta vilka priser de vill, så det gäller att även i framtiden ha koll.

Jämförpris på 300-350 kronor normalt

– Ja det måste man ha. Och det gör man genom att titta på prisdekalen i bakfönstret, det motsvarar kilo- eller literpris i mataffären. Runt 300-350 kr är okej, det är normalpris i Stockholm, säger Claudio Skubla, kommunikationschef Taxiförbundet.

– Tittar du på skylten där bak?

– Nej, det gör jag aldrig. Man hinner inte det, man har alltid bråttom när man åker taxi, säger taxikunden Maria Jarlnäs Sjögren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hutlösa taxipriser

Mer i ämnet