Detaljhandeln av dagligvaror som mat och tvål fortsätter att öka. Foto: TT arkivbild

Stockholms detaljhandel omsätter mest i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Vi fortsätter att handla som aldrig förr och detaljhandeln i Stockholms län omsätter mest i Sverige. Under 2017 ökade Solna kommun sin detaljhandel med 270 miljoner i jämfört med 2016, och stod därmed för den starkaste utvecklingen i landet.

Under 2017 omsatte detaljhandeln i Stockholms län 158,2 miljarder kronor och det är en ökning på en procent i jämförelse med året innan, det visar statistik från Handelns Utredningsinstitut, HUI, som ägs av branschorganisationen Svensk Handel.

Det är handeln med dagligvaror som står för nästan all tillväxt och starkast utveckling av detaljhandeln hade Solna kommun med en ökning på fyra procent under förra året.

– Det är matvaror som håller detaljhandeln under armarna, säger Monica Bruvik, analytiker, HUI Research.

Foto: TT arkivbild

Störst omsättning i hela landet hade Stockholms kommun med 70,4 miljarder kronor under förra året. Huddinge kommun kommer på andra plats i Stockholms län med 12,7 miljarder kronor under 2017.

Köp av skor och kläder minskar

Men trots att vi handlar allt mer så minskar sällanköpen som kläder, skor och elektronikvaror i fysiskabutiker. Enligt Monica Bruvik påverkar en växande näthandel butikshandeln i Stockholm.

– Den stora försäljningen av varor sker fortfarande i fysiska butiker, men tillväxten sker i högre grad på nätet. Det får konsekvenser för hur man bedriver butiksförsäljning i framtiden.

Totalt omsatte den fysiska detaljhandeln i Sverige 662 miljarder kronor under förra året.

Så här handlar vi – Stockholms län

Omsättning per kommun

Stockholm: 70,4 miljarder kronor

Huddinge: 12,7 miljarder kronor

Järfälla: 8,5 miljarder kronor

Täby: 7,2 miljarder kronor

Nacka: 7,2 miljarder kronor

Solna: 6,5 miljarder kronor

Dagligvaror (detaljhandel): Livsmedel, bageri, delikatesser, blommor, tobak, tidningar, kem-tekniska varor, parfym med mera.

Sällanköpsvaror (detaljhandel): Kläder, skor, möbler, heminredning, byggvaror, sport, hemelektronik, böcker, guld, leksaker med mera.

Källa: HUI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.