Foto: Medborgerlig Samling/TT

Partiordföranden: ”Det är ju fullständigt vansinnigt”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm Pride har beslutat att inte låta det politiska partiet Medborgerlig Samling delta i Pridefestivalen.- Jag är förvånad över den långt gångna inskränktheten hos Stockholm Prides styrelse, säger Ilan Sadé (MED), partiordförande.

Stockholm Prides styrelse har i ett uttalande förklarat att de valt att inte välkomna det politiska partiet Medborgerlig Samling (MED) till Pridefestivalen. Anledningen är att styrelsen inte anser att MED till fullo står bakom Prides värdegrund. Man hänvisar även till uttalanden av partiet, i hbtq-relaterade frågor.

Men MEDs partiordförande Ilan Sadé håller inte med om bedömningen.

– Vi står till fullo bakom deras värdegrund. Jag är på principiella grunder kritiskt till att man politiserar och för in nya rättigheter hela tiden i rättighetskataloger. Det är en principiell fråga som man kan ha olika uppfattningar om inom gruppen, säger Ilan Sadé (MED).

”Ett spetsigt uttalande”

En annan medlem i partiet skrev på Twitter med anledning av Pride: ”Det ska bli så otroligt befriande att se dessa verklighetsfrånvända batikhäxebögars miner när MED är med under pride.” Ilan Sadé (MED) säger att han har förståelse för om ”en och annan” ser det som ett dumt uttalande, men är samtidigt kritisk till att det skulle vara tillräcklig anledning att porta partiet från festivalen.

– De hänger upp sig på något spetsigt som någon av mina partikamrater skrivit på Twitter. Är det så det ska gå till? Är det problem att vi är närvarande överhuvudtaget då? Finns det inte någon möjlighet att mötas i debatt och diskutera? Det är ju fullständigt vansinnigt, säger Ilan Sadé (MED).

– Sedan beslutet har vi sett ett väldigt högt tonläge och även rena påhopp från företrädare och sympatisörer från Medborgerlig Samling. Vi vidhåller en vilja att föra sansade och konstruktiva samtal, men då kräver vi också att det sker med en normal samtalston. Alla medlemmar i Medborgerlig samling, precis som alla andra, är välkomna att delta på Stockholm Pride som privatpersoner, säger Alf Kjeller, kommunikationschefen för Stockholm Pride.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.