Jenny Stenkvist, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, berättar om den senaste tidens smittspridning.

Stockholm rödmarkerad på EU:s smittspridningskarta

Publicerad

Stockholm har fått röd färg på EU:s smittskyddsmyndighets karta för hög smittspridning av covid-19, och det är den näst högsta nivån.

Smittspridningen i Stockholm fortsätter att öka för sjätte veckan i rad. Det innebär att staden nu är röd på den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s karta.

Enligt ECDC rör det sig om mellan 75 och 200 nya fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. För Sverige i stort ligger risknivån på en orange nivå.

Färgerna på ECDC:s karta bygger på en kombination av antalet nya fall de senaste 14 dagarna och andelen provtagna som testat positivt för covid-19.

– För mig är det en tydlig påminnelse om att pandemin pågår och att stockholmarna måste vaccinera sig så snart de bara kan, säger Jenny Stenkvist, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.