Foto: TT

Stockholm sämst på renhållning och sophantering

Uppdaterad
Publicerad

Varma sommardagar innebär ofta picknickar och grillkvällar i parker vilket ofta för med sig nedskräpning. Generellt sett får städerna i Sverige ett högt betyg när det kommer till renhållning och sophantering men Stockholm och Södertälje ligger i botten på listan.

Projektengagemang, PE, är en konsultkoncern inom samhällsbyggnad och industri. I deras senaste rapport har de låtit invånarna i landets 20 största städer bedöma sin stad utifrån ett antal aspekter inom samhälle, trafik, boende och näringsliv.

Bäst i klassen på sophantering och renhållning är Linköping, Karlstad och Eskilstuna. Sämst är Stockholm, Göteborg och Södertälje. Det är bara drygt hälften av stockholmarna som är nöjda med renhållningen och sophanteringen.

– I storstäderna bor, lever och cirkulerar det fler människor, varpå det är extra viktigt att det finns en smidig och effektiv logistik för renhållning och sophantering. Det är något vi samhällsbyggare måste ta i stor beaktning när vi utformar samhällen likväl som parker och grönområden, säger Nicke Rydgren, Affärschef på PE.

Teknik används för att hantera skräp

I undersökningen svarar närmare sex av tio svenskar att renhållning och sophantering är den viktigaste prioriteringen inom området samhälle.

Närmare sju av åtta svenskar är mycket nöjda med renhållningen i sin stad.

– En rad svenska städer har anammat tekniken och funderat på hur den kan användas för att underlätta hantering av skräp och öka trivsel. Ett bra exempel är appar där invånarna själva får bidra genom att rapportera överfyllda soptunnor, trasiga bänkar och skräpiga parker. Detta leder inte bara till finare städer utan mindre nedskräpning och färre transporter, säger Nicke Rydgren.

Bäst

1. Linköping, 83%

2. Karlstad, 79%

3. Eskilstuna, 79%

4. Halmstad, 78%  

5. Lund, 78%

Sämst

1. Stockholm, 51%

2. Göteborg, 54%

3. Södertälje, 64%

4. Västerås, 64%

5. Jönköping, 69%

Procenten berättar hur stor andel av invånarna som upplever att renhållningen och sophanteringen fungerar bra i staden de bor i.

Om undersökningen

Samhällsbarometern 2019 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i dagligt tal PE. I årets upplaga har cirka 3 300 svenskar fått svara på 35 påståenden som beskriver en smart stad inom områdena samhälle, boende, näringsliv och trafik. Undersökningen är statistiskt säkerställd på riksnivå och representativ för Sveriges 20 största städer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet