Stockholm ska bli giftfritt

Uppdaterad
Publicerad

Storsatsning på att rensa ut alla farliga ämnen fram till 2030 – nytt kommunalt kemikaliecentrum skapas.

Vi är omgivna av kemikalier, i väggar, golv, möbler, kläder, leksaker, i nästan allt vi dagligen rör vid. Forskare har länge varnat för vardagskemikalierna. Kemikaliedebatten har varit mycket hård i EU.

Naturskyddsföreningen har propagerat för en giftfri miljö och i synnerhet giftfria dagis i flera år. Men i miljöpolitiken har kemikaliefrågorna aldrig riktigt slagit igenom – förrän nu.

– Vi har tagit fram en kemikalieplan som ska styra all upphandling i staden. Vi är omgivna av en rad giftiga ämnen som vi måste bli av med, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

Experter anställs

All verksamhet som staden styr över ska gås igenom, målet är ett giftfritt Stockholm 2030. För att klara detta ska staden bygga upp ett särskilt kemikaliecenter med experter.

Arbetet ska ha särskilt fokus på barn.

– Jag tror att många föräldrar känner oro, små barn exponeras för mycket mera kemikalier än vi gjorde när vi var små, gifter som kan betyda att barnen får sämre reproduktionsförmåga eller drabbas av cancer senare i livet. Här är ett område där hela världen ligger efter i kontroll, någon måste börja, säger Per Ankersjö (C).

En kemikaliernas svarta lista har upprättats med ämnen som inte ska få finnas i varor som upphandlas till kommunen. Då handlar det inte bara om dagisleksaker och barnmöbler- allt från byggmaterial till renodlat kemiska produkter ska upphandlas enligt de nya riktlinjerna.

Pionjärstad

Stockholm är först i Sverige med en kemikalieplan som omfattar all kommunal verksamhet. Men Malmö, Helsingborg, Göteborg och Västerås är på gång med liknande dokument.

Och som en händelse börjar det ambitiösa arbetet när det är valår.

– Det här kommer att segla upp som en av våra stora miljöfrågor, vi måste börja jobba med detta nu, säger Per Ankersjö (C).

Kemikalieplanen presenteras för miljönämnden nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.