Hammarbybacken i Stockholm Foto: Bildbyrån

Stockholm söker inte OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad avbryter arbetet med att söka vinter-OS 2026. Enligt Socialdemokraterna beror det snabba avhoppet på regeländringar från Internationella Olympiska Kommitén som påverkar hur stort bidrag värdorten får.

– Vi Socialdemokrater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksamhet som arrangemanget ger till staden är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsättning. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

Kan söka OS 2030

Internationella olympiska kommittén håller på att utarbeta ett nytt regelverk kring OS-arrangemangen, bland annat vad gäller hur stort det ekonomiska bidraget till värdorten blir. Men arbetet har blivit försenat, vilket innebär att tiden blir för kort för att få fram tillräckliga analyser för de frågeställningar som flera aktörer ställt kring att arrangera vinter-OS 2026, enligt Socialdemokraterna.

Vinter-OS i Stockholm

Eventuellt kan staden komma att söka OS 2030, skriver Socialdemokraterna i pressmeddelandet.

”Tagna på sängen”

Svenska olympiska kommitténs verksamhetschef Peter Reinebo säger att SOK ”blev tagna på sängen” av Socialdemokraternas besked.

– Meddelandet från Socialdemokraterna var inte känt för oss på förhand. Vi fick det här meddelandet alldeles nyss och behöver träffa dem för att höra vad som ligger bakom. Vi tror ju, precis som deras egen utredning säger, att OS är en bra möjlighet för Stockholm och Sverige.

Liberalerna välkomnar beskedet

”Med de stora osäkerheterna i projektet och med den korta planeringstiden fanns tyvärr inga andra rimliga alternativ”, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, i ett pressmeddelande.

”Ett hållbart OS i Stockholm skulle naturligtvis vara fantastiskt roligt som motvikt till korrupta staters miljardnotor, men vi måste slå vakt om stockholmarnas skattepengar och se till att de infrastruktursatsningar staden behöver inte hotas av ett OS.”

Tråkigt men förståeligt

Att Stockholm inte söker OS är tråkigt, men förståeligt, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

– Jag har uppfattat att de anser sig sakna uppgifter från IOK och de saknar en politisk majoritet. Det får vi från idrottssidan i någon mening acceptera. Det är tråkigt men inte fullständigt oväntat, fortsätter han.

Björn Eriksson anser att beslutet att avbryta arbetet med en OS-ansökan är rimligt.

– Det är ändå för skattebetalarnas räkning man tar risken att genomföra det här. Om de känner en tveksamhet att ekonomiska fakta inte är tillräckligt klara då kan inte vi, som inte tar den risken, säga att man beter sig felaktigt, säger han.

– Sedan kan man ju hoppas att förutsättningarna klarnar så att det hela kan återupptas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet