Stockholms stad betalade över 20 miljoner kronor till Debaser i en uppgörelse efter att staden tagit över klubbens lokaler. Här publik vid en spelning på Debaser Medis 2016. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Stockholms stad betalade över 20 miljoner till Debaser

Uppdaterad
Publicerad

När musikklubben Debaser förlorade en av sina lokaler till Stockholms stad 2016, stämde företaget staden – men stämningen drogs tillbaka och parterna kom överens. Summan som staden betalade till Debaser i samband med uppgörelsen sekretessbelades. Nu står det klart att Stockholms stad betalade över 20 miljoner kronor till företaget.

Tvisten mellan Debaser och Stockholms stad uppstod 2016 när staden beslöt sig för att bygga ett nytt bibliotek på Medborgarplatsen, i klubbens lokaler. Stockholms stad misslyckades med att hitta en ersättningslokal och istället erbjöds företaget 2,7 miljoner kronor i kompensation.

Debaser var inte nöjda med den erbjudna summan, utan valde att stämma Stockholm stad på 39 miljoner kronor.

Summan sekretessbelades

Debaser drog senare tillbaka stämningen eftersom parterna kommit överens. Annelie Telford, dåvarande vd på Debaser, sa då så här till SVT

– Det har varit en lång process och vi har tvingats argumentera ordentligt för att få till stånd en uppgörelse.

Vilket belopp som staden betalade till Debaser i samband med uppgörelsen offentliggjordes aldrig. Fastighetskontoret i Stockholms stad motiverade sekretessen med att ett röjande av summans storlek kunde medföra att staden hamnade i sämre förhandlingspositioner i framtiden.

SVT har tagit del av uppgörelsen

SVT har nu fått en kopia av förlikningsavtalet av Stockholms stad, där det framgår att staden betalade 21,5 miljoner kronor till Debaser. Varför staden idag gör en annan bedömning i sekretessfrågan är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.