Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Hellasgården kämpar Lars Mongård (mitten) med att ta sig fram utan ordentliga spår. Men efter att staden vänt i frågan kommer det nu dras spår på flera håll. Foto: Lisa Liljefors

Stockholm tvärvänder: det blir dragna skidspår

Publicerad

Ända sedan den 20 december har Stockholms stad sagt nej till att dra skidspår på stadens anläggningar, med hänvisning till smittskydd. Men beslutet fick mycket kritik och nu vänder staden – nu ska det pistas.

Regeringen rekommenderade kommuner och regioner att stänga ner all icke nödvändig verksamhet och två dagar senare meddelade Stockholms stad att alla idrottsanläggningar för organiserad verksamhet skulle stänga. Där ingick skridskobanor och stadens skidspår.

Beslutet fattades av idrottsförvaltningen, i samråd med idrottsborgarrödet Karin Ernlund (C), och fick kritik.

– Det kändes väldigt märkligt att man får gå till öppna gallerior men man får inte underlätta för stockholmarna att komma ut i skidspåren, säger Mikael Nyberg, som driver Hellasgården, en av de berörda skidanläggningarna.

Grönt ljus för skidor – rött för skridskor

Folkhälsomyndigheten gick också ut redan den 22 december och förtydligade att utomhusidrott kan hållas igång, förutsatt att man följer föreskrifter och allmänna råd.

Och under torsdagen kom vändningen. Det blir skidspår framöver, efter att Stockholms stad klassat skidspåren som motionsspår istället för idrottsanläggningar.

– Därför har vi tillsammans med Smittskydd Stockholm kommit överens om att vi kan börja producera snö och pista, säger Karin Ernlund (C).

Däremot är det fortfarande rött ljus för skridskobanor.

– Tyvärr är ju våra skridskoisar lite för populära. De leder till att människor reser inom staden och regionen för att ta sig till isarna och det samlas människor i caféer och andra ytor runtomkring, säger Karin Ernlund.

  • Ågesta, konstsnö – snökanonerna körs i detta nu. Staden ber åkare ha överseende med att det tar fyra till fem dagar innan spåren är redo.
  • Gärdets sportfält, konstsnö
  • Spånga IP, skrapsnö
  • Lövsta motionsspår, natursnö
  • Hellas motionsområde, natursnö

Staden kommer dock inte anlägga snö på Stockholms stadion, då de bedömer att de inte kommer klara av att hålla restriktionerna där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer