Foto: SVT

Stockholm vill bryta mot lagen för att hjälpa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals transitflyktingar anländer varje dag till Stockholm. Frivilliga drar ett stort lass i att hjälpa till eftersom kommuner inte har rätt att stötta de som är på genomresa. Men nu vädjar Stockholms stad till regeringen om att få bryta mot lagen.

– I det här skedet handlar det om medmänsklighet och om att hjälpa. De juridiska konsekvenserna får vi utreda senare, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

De flyktingar som inte söker asyl i Sverige har varken kommuner eller Migrationsverket ansvar för. Just nu kommer hundratals sådana så kallade transitflyktingar till Stockholm, människor som är på genomresa och inte har planer på att stanna mer än tillfälligt.

#flykt

Hittills är det frivilligorganisationer och allmänhet som bistått med hjälp då kommunerna inte har rätt att ge stöd till de som inte söker asyl. Men många av organisationerna går på knäna.

Lovar nya lokaler

Organisationen Refugees Welcome hjälper varje dag hundratals flyktingar med mat och husrum i lokaler i södra Stockholm, men på söndag måste de flytta ut.

– Vi har en deadline. På söndag måste det vara klart och då kan inte vi vara kvar i de här lokalerna, säger Tina Morad på Refugees Welcome.

Finansborgarrådet säger att Stockholms stad nu ”finkammar stan efter nya lokaler”.

– Jag vågar stå upp och säga att finns fortfarande volontärarbetet så kommer vi kunna hjälpa till med lokaler, försäkrar Karin Wanngård.

10 miljoner till volontärer

Staden planerar att skjuta till omkring 10 miljoner kronor till frivilligorganisationer för att de ska kunna fortsätta sitt arbete.

Ryms det här inom budgeten?

– Ja, vi måste i det här läget visa solidaritet och dela med oss för de människor som behöver oss i dagsläget.

Hittills har sophämtning varit ett problem för de frivilligorganisationer som hjälper flyktingarna. Från och med idag ansvarar Stockholms stad för den kostnaden.

Staden kommer även att hjälpa till att skapa en meningsfull vardag för de som kommit hit, inte minst gäller det ensamkommande barn. Det kan handla om att idrottsföreningar får stöd för att ta emot barn och ungdomar i sina verksamheter, läxhjälp, mentorer, och andra meningsfulla aktiviteter.

– Jag vill att regeringen visar handlingskraft och kommer fram till att vi måste göra någonting för att få fler människor att våga söka asyl. Men också bedöma hur arbetet med transitflyktingarna ska fungera för att det juridiska läget är oerhört osäkert, säger Karin Wanngård.

SVT Nyheter Stockholm har sökt migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman utan framgång.

Stockholms stads åtgärder

Så här ska staden arbeta för att hantera situationen med transitflyktingar:

  • En särskild lokalinventering görs. Syftet är att tillhandahålla lokaler till frivilligorganisationer, som ett stöd i deras arbete med att erbjuda tak över huvudet till transitflyktingar. Tidigare har kommunen enbart upplåtit lokaler efter anvisning från Migrationsverket.
  • En särskild samordnare tillsätts från staden, för att samordna frivilligorganisationernas arbete.
  • Sophämtning har varit ett problem för många frivilligorganisationer, staden tar från och med idag den kostnaden.
  • Hjälp med aktiviteter för att skapa en meningsfull vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet