Frivilliga hjälper till med mottagningen av flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: TT

Frivilliga tar tungt ansvar för flyktinghjälp

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligorganisationer tvingas ta hela ansvaret för de tusentals flyktingar som passerar genom Sverige, men som inte vill söka asyl här. Hjälpviljan är stor, men alla ropar efter en långsiktig lösning.

Stockholms moské på Södermalm har tagit emot cirka tusen personer den senaste veckan. De flesta stannar en natt, innan de reser vidare. Många vill till Finland eller Norge.

– De är ofta trötta, många har varit på flykt i över en månad. Om de orkar får de duscha och äta, annars kan de sova direkt. De får hygienartiklar och kläder om de behöver, berättar Abdallah Salah, generalsekreterare på Islamic Relief.

#flykt

Frivilligorganisationerna finns på plats på centralstationen i Stockholm för att ge råd och stöd till de som anländer, sida vid sida med Migrationsverket, polisen och Stockholms stads socialjour.

– Vi rekommenderar dem att vända sig till Migrationsverket. Om de inte vill det är de välkomna till Stockholms moské, säger Abdallah Salah.

Vill resa vidare

Det vanligaste är att de flyktingar som kommer till Sverige söker asyl här. Men bland dem som nu kommer till Stockholm vill merparten inte göra det. På torsdagen var polisen i kontakt med 440 personer på centralstationen, av dem sökte 36 asyl hos Migrationsverket och 15 var ensamkommande flyktingbarn som fick hjälp av socialtjänsten.

Här uppstår ett dilemma. Migrationsverkets uppdrag är att hjälpa dem som söker asyl. Och om kommunen skulle erbjuda stöd vore det ett ställningstagande mot Migrationsverket. Därmed har hela ansvaret för att hjälpa hamnat på frivilliga insatser. Transporter, sjukvård, juridisk rådgivning, tolkning, mat, kläder och sovplatser erbjuds genom volontärer.

Erbjuds mat och mediciner

Nätverket Refugees Welcome har startat hjälpgrupper i flera städer i landet där behovet finns. I Umeå startades en grupp akut i torsdags för att hjälpa de flera hundra flyktingar som befinner sig i transit på centralstationen i väntan på buss mot Haparanda.

– När de kommer från bussar och tåg ser vi till att de får mat och lite mediciner eftersom många är förkylda. Sen får de lite varm soppa också, säger Tatiana Håkanson som är aktiv i gruppen till SVT Nyheter Västerbotten.

Hon har satt sina studier åt sidan för att organisera hjälpen.

– Det är katastrof! Var är alla politiker? frågar hon sig.

Till Haparanda har mellan 500 och 1.000 flyktingar anlänt varje dag den senaste veckan. Där förbereder kommunen ett tillfälligt boende för upp mot 1.000 personer om strejken i Finland skulle göra flyktingarna strandsatta i staden.

Behöver en långsiktig lösning

Refugees welcome to Stockholm har tagit emot omkring 800 flyktingar på Fryshusets tillfälliga transferboende. I dag flyttar verksamheten till Nobelbergets lokaler i Sickla i Stockholm. På mottagningen finns beredskap för upp mot 350 personer. Men även den här lokalen är en temporär lösning, säger Najma Mohamed på Refugees Welcome to Stockholm.

Frivilligorganisationerna försöker nu få till en bättre samordning sinsemellan. Man har exempelvis öppnat en gemensam lokal för alla kläder och hygienartiklar som allmänheten skänkt, och som alla organisationer kan nyttja. Men på sikt behövs mer hjälp från myndigheterna.

– Kommunerna behöver engagera sig i den problematik som finns. Nu är det privatpersoner som får det att funka. Vi behöver hjälp för en långsiktig planering, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet