Stockholmare ska sortera matavfall 2023 Foto: Henrik Montgomery/Pontus Lundahl/TT

Stockholmare måste sortera sina matrester 2023

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Stockholms stad beslutade på måndagen att alla hushåll i staden ska sortera sitt matavfall från och med 2023. Men redan 2021 kommer caféer och restauranger som serverar fler än 25 portioner om dagen att omfattas av förändringen.

– Det är viktigt av flera skäl. Vi tar bättre vara på vårt avfall. Det är en klimatvinst som kan bli biogas och biogödsel. För stockholmare kommer det att bli lättare för exempelvis de som bor i hyresrätter att kunna sortera matavfallet, säger Katarina Luhr (MP) som är miljö- och klimatborgarråd i Stockholm stad.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) är nöjd med beslutet att sortera matavfall. Foto: Lieselotte van der Meijs

Restauranger och hushåll kan få dispens

De restauranger och hushåll som har trånga soprum eller andra svårigheter att uppfylla kravet, kommer att kunna begära dispens. Avfallssorteringsanläggningen i Högdalen beräknas vara i drift 2022 och kosta 380 miljoner kronor. Tanken är att hushållens sortering ska kompletteras med en automatiserad sortering för att lyfta ut ännu mer av återvinningsbara material innan avfallet går till förbränning.

– Beslutet innebär att obligatoriet kommer att slå igenom 2023. Har man inte möjlighet att sortera hemma så kan man boka ett abonnemang via Högdalens avfallsorteringsanläggning. Det är främst för dem som inte har plats för annan sortering idag, säger Luhr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.