Stockholmare sitter längst i bilkö i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är den mest trafiktrånga staden i Norden. Det visar ny statistik som tittat på hur mycket tid bilister lägger på trängsel och trafikstockningar i över 200 städer världen över.

Bilköer är något stockholmare fått lära sig att leva med. Förra året lade vi i genomsnitt elva hela arbetsdagar på att sitta i bilkö, det visar mätningar från Tomtom, leverantör av navigationsprodukter.

– Det är värst att köra måndag morgon och onsdag och torsdag eftermiddag. Bästa trafiksituationen är på fredageftermiddagar, säger Stefan Högberg, Nordenchef på TomTom.

Bland Europas storstäder hamnar Stockholm på trettonde plats över hur mycket tid bilister lägger på köer och vi toppar listan i Norden. På grund av trafikträngseln får stockholmaren en förlängd restid med 30 procent.

– Det låter vansinnigt. Och inte särskilt miljövänligt heller, säger Elisabet Hallvig Pennerud som just tankat sin bil.

Men om stockholmsbilisterna svär mest i Norden är det ingenting mot trafikläget i rusningstid i Istanbul som har de värsta köerna i världen. Där är kötiden dubbelt så lång som i Stockholm, jämfört med när trafiktätheten är som lägst.

På värstalistan följer sedan Mexiko City, Rio de Janeiro och Moskva.

Europalistan toppas av flera storstäder i Östeuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.