Stockholmare bjöd in strandsatta på sociala medier. Foto: TT

Stockholmare ställde upp på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Under hashtaggen #openstockholm bjöd stockholmare in människor som hade strandsatts eller kände sig otrygga i centrum.

Ögonvittnen beskrev en kaosartad situation i de centrala delarna av Stockholm efter lastbilsattacken utanför Åhléns.

Ett större område i Stockholm spärrades av, och polisen uppmanade alla att undvika centrala Stockholm efter det misstänkta terrordådet med flera döda.

Terrordådet i Stockholm

Erbjuder sällskap och skjuts

Strax efter attacken växte hashtaggen #openstockholm där stockholmare bland annat bjöd in personer som inte har någonstans att ta vägen till sina arbetsplatser och hem. De hjälpsamma meddelandena på sociala medier fortsatte långt in på natten.

En användare skrev till exempel: ”Om någon på Södermalm behöver någonstans att ta vägen står vårat hem öppet”

Andra twitteranvändare erbjöd varandra skjuts eftersom kollektivtrafiken påverkades.

En av de som twittrat under hashtaggen och öppnar upp sitt hem är Ida som bor precis i närheten av platsen. 

– Jag är själv väldigt uppskakad och följer nyheterna. Jag såg att många har svårt att ta sig hem och tänkte att jag kan erbjuda dem att komma in och ta en kopp kaffe, få en kram och vänta på att bli upphämtade.

– Jag var precis på väg ut på Drottninggatan, men jag bestämde mig för att vänta och missade det precis. Det hade lika gärna kunnat vara jag.

LÄS MER: ”Den körde sick-sack”

Markeras som säkra

Även på Facebook engagerade sig människor, främst för att bekräfta för nära och kära att de är i säkerhet och genom att markera sig som säker men också genom facebooksidan ”Attacken i Stockholm”.

Sidan ska hjälpa personer att komma i kontakt med varandra. ”Jag är säker” och ”Jobbar och lever” är ett par av kommentarerna.

Gruppen bildades bara någon timme efter händelsen i city.

”Stolt över staden jag bor i”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt var en av många som uttryckte sig om hur stockholmarna ställer upp för varandra. ”När folk öppnar sina hem, tröstar varandra och hjälps åt blir jag stolt över staden som jag bor i” skrev han på sitt twitterkonto.

Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet