Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den belarusiska konstnären Ludmila Christeseva visar hur stockholmarna ska knyta kamouflagenätet.

Här knyter de kamouflagenät till ukrainska armén

Uppdaterad
Publicerad

Varje lördag står de belarusiska konstnärerna Ludmila Christeseva och Edvard Tarletski på Östermalmstorg med sin workshop för att skapa kamouflagenät. Och de får hjälp av stockholmare av såväl ukrainsk, som rysk och svensk bakgrund.

De två artisterna vill genom sin manifestation visa att folket i Belarus inte stöder den ryska invasionen i Ukraina. Ett av de kamouflagenäten ska skickas till en bataljon med belarusiska soldater som kämpar för Ukraina.

– Vi blev kontaktade av flera ukrainska kvinnor som bor i Stockholm, och tillsammans bestämde vi oss för att hitta ett kreativt sätt att hjälpa de ukrainska soldaterna. Det här är en workshop vi gör för att rädda liv, säger Ludmila. 

Workshopen har redan skapat tre kamouflagenät. Och hon Ludmila menar att deras initiativt är populärt även bland svenskar.  

– Vi lära svenskarna att säga: ”Slava Ukraini!”, säger hon.  

I videon ovan hör du mer om initiativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.