I klippet följer du med läkaren Jacob Freedman genom akutmottagningen på Danderyds sjukhus, som byggts om för att hålla covid-19-patienter och patienter som inte smittats separerade. Foto: Annie Ericsson/SVT

Stockholmarna går inte till akuten fast de borde

Uppdaterad
Publicerad

Uppmaningen att inte söka vård om det inte är absolut nödvändigt verkar ha nått fram. Men har det gått för långt? Sjukhusen i regionen vittnar om ett förändrat vårdsökande sedan coronapandemin bröt ut.

Att covid-19 påverkar vårdsökandet är tydligt, men exakt hur är svårt att dra säkra slutsatser om. SVT Stockholm har frågat alla regionens akutsjukhus om vilka förändringar de sett.

Färre söker för hjärtbesvär

På Danderyds sjukhus har antalet patienter som blivit inlagda för hjärtproblem minskat med drygt 40 procent under en fyra veckors-period i år jämfört med samma period ifjol. Mellan 23 mars och 19 april vårdades 319 personer på Danderyds slutenvårdsenhet jämfört med 550 patienter 2019.

På liknande sätt ser det ut för diabetespatienterna, vars besök minskat från 45 till 22 och strokepatienterna som minskat från 120 till 92 stycken. Olycksfallen sticker också ut med en minskning från 765 till 630.

Osäkra svar på Karolinska

Inflödet av akutpatienter har varit oförändrat på Karolinska i Solna som bara tar emot ambulans och helikoptertransport. I övrigt har de inte analyserat något förändrat vårdsökande bland patienterna, men har märkt av att färre söker vård för misstänkta cancersymtom.

Antalet fall av stroke och hjärtinfarkter var tidigare under pandemin färre men har nu börjat öka igen.

Glesare på SöS-akuten

På Södersjukhuset har antalet sökande till akutmottagningen minskat med mellan 20 och 40 procent från vecka 11 fram till vecka 17, jämfört med samma period 2018 och 2019.

Även här syns den största minskningen inom vårdkategorin cirkulationsorganens sjukdomar, där hjärtinfarkt och stroke ingår. Från drygt 500 fall vecka 13-16 2019 till 300 fall under samma period 2020. Färre patienter söker också vård för olyckor och vanliga medicinska sjukdomar.

Från sjukhuset vill man ännu inte dra några slutsatser om orsakerna. Man kan dock konstatera att de senaste veckorna har vårdsökandet ökat och liknar mer det normala igen.

Färre skadade skallar och stukade fötter i Södertälje

Till skillnad från övriga ser Södertälje sjukhus ingen minskning av hjärtrelaterade problem. Istället har färre sökt akutvård för icke livshotande skador.

Främst handlar det om en minskning av huvudskador med 44 procent, fotleder med 56 procent och knäskador med 60 procent. Patienter med ryggvärk har också minskat med 57 procent. 

Generell nedgång på Norrtälje sjukhus

På Norrtälje sjukhus har antalet vårdsökande på akutmottagningen minskat generellt under mars och april. Men ingen specifik diagnos sticker ut, enligt Per Grundberg, kommunikationsansvarig.   

St Görans sjukhus har avböjt att svara på SVT Stockholms frågor, med hänvisning till att de saknar patientunderlag och därmed inte kan ta fram statistik, enligt informatör Charlotta Wadenbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.