Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Death, divorce och disaster”. Det ligger bakom många försäljningar på auktionsmarknaden, enligt Niklas Söderholm, tf vd för Stockholms Auktionsverk. Hör honom förklara i videon. Foto: Malin Benett Klarin

Stockholms Auktionsverk: Behov av snabba pengar har gjort marknaden stark

Uppdaterad
Publicerad

Förra året präglades av inflation och ekonomisk osäkerhet. Samtidigt ökade Stockholms Auktionsverk sin omsättning med 20 procent 2023 jämfört med 2022.

Det är behovet av snabba pengar som är en av de stora anledningarna till att marknaden är väldigt stark nu, berättar Niklas Söderholm, tf vd för Stockholms Auktionsverk och vd för Auctionet.

Under 2023 bytte ungefär 100 000 föremål ägare till ett värde av en halv miljard kronor.

– Man kommer in och säljer kanske enstaka föremål för att man behöver pengar, säger han.

Riktigt dyra föremål är svårsålda

En annan anledning till den ökade omsättningen tror Niklas Söderholm handlar om att många som tidigare haft råd att köpa designmöbler nu vänder sig till auktionsverken. De väljer andrahandsmarknaden istället för att gå över till billigare nya möbler när kassan är skralare.

Under ekonomiska kriser brukar vardagssegmentet hållas stabilt. Det är de riktigt dyra föremålen som ofta tar stryk när ekonomin mörknar, berättar han. Den trenden syns även nu.

Hör Niklas Söderholm, tf vd för Stockholms Auktionsverk och vd för Auctionet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.