Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu lånar man för att täcka vardagliga kostnader”, säger värderingsmannen Sofia Johnsson på Pantbanken Sveriges kontor i Solna. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Guld och dyra väskor strömmar in till pantbankerna när privatekonomin krisar

Uppdaterad
Publicerad

Skyhöga bostadskostnader och inflation har gjort det tuffare för många att få ihop vardagsekonomin. För pantbankerna innebär det att fler lämnar in ägodelar för att låna pengar.

– Aldrig tidigare har vi sett så många som kommer hit, säger Peter Sundström, verkställande direktör på Pantbanken Sverige.

Guld är absolut vanligast, men en ny trend som de två största pantbanksföretagen i Sverige ser är lyxprylarna som strömmar in till Pantbanken Sverige och Sefina Pantbank.

En annan trend är kunderna som pantsätter för första gången. Annette Karlberg, vd på Sefina Pantbank, tror att 2023 varit en ögonöppnare för många.

– Man har insett hur låga marginaler man har för oförutsedda utgifter, som en dyr tandläkarräkning, säger Annette Karlberg, VD på Sefina Pantbank.

Rekordstor uppgång 2023

Förra året slog Pantbanken Sverige rekord. Utlåningen landade på 1,3 miljarder kronor.

– Det är 20 procent upp jämfört med 2022 och ”all time high” för oss, säger Peter Sundström, verkställande direktör på Pantbanken Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.