SVT besökte Kista bibliotek som är undantaget stängningen – men med stora begränsningar och det är inte mycket som är sig likt. Foto: Frida Jareteg/SVT

Stockholms bibliotek öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt fem veckors nedstängning öppnar Stockholms stads bibliotek nästa vecka.

– Det är absolut bra att biblioteken öppnar, det är en viktig institution. Samtidigt är det så klart också viktigt att man håller avstånden, säger Abdallah Azam, besökare på Kista bibliotek.

Den 26 januari återgår biblioteken till den begränsade verksamhet och de öppettider som gällde före stängningen, såvida inga nya restriktioner införs av regeringen.

– I rådande smittläge är biblioteken inte en mötesplats så jag måste fortsatt vädja till endast korta och nödvändiga besök. Använd gärna bibliotekets digitala tjänster för att reservera böcker och låna e-böcker. Och det finns ett stort utbud av digitala aktiviteter som bokcirklar, språkcaféer och kreativa verkstäder att utforska, skriver Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd, i ett pressmeddelande.

Biblioteken i Stockholm stängdes söndagen den 20 december. Tre bibliotek är undantagna från stängningen: de i Kista, Högdalen och Farsta som enbart är inriktade på att erbjuda tillgång till internet, datorer och skrivare för nödvändiga ärenden.

Detta gäller på biblioteken tills vidare

  • Begränsat antal besökare
  • Personal hanterar in- och utflöde ur lokalerna
  • Avståndsmarkeringar
  • Färre sittplatser och avstånd mellan de som finns
  • Begränsade möjligheter till hjälp vid datorer och kopiatorer
  • Möjlighet att tvätta händer med tvål och vatten alternativt handsprit
  • Inga förseningsavgifter till och med den 28 februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.