Kulturborgarrådet Roger Mogert (S), Anna Jadowska och Git Scheynius. Foto: Josefin Hasselberg/Stockholms filmfestival/TT

Stockholms Filmfestival delade ut pris på en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Den polska regissören Anna Jadowska tilldelas filmpriset Stockholm Impact Award för filmen ”Wild roses”. Prissumman är på en miljon kronor och delades ut idag.

För tredje året i rad delade Stockholms filmfestival tillsammans med Stockholms stad ut priset Stockholm Impact Award idag. Priset är ett av världens största pengapriser för film, med en vinstsumma på en miljon kronor.

Anna Jadowska tilldelas utmärkelsen för sin ”gestaltning av en moder som vägrar att överge sitt sanna jag och för ett porträtt av ett rasande barn som ifrågasätter ett ytterst konservativt samhälle”. För ”en visuellt utsökt stil som kontrasterar en värld av fördomar och moralisk tvång”, skriver juryn som motivering till valet.

– Tack så hemskt mycket för det här priset, jag känner mig mycket hedrad. Jag hade en lång och svår resa med den här filmen och att få motta det här priset betyder väldigt mycket för mig då det ger mig möjligheten att göra en till film, säger den vinnande regissören Anna Jadowska.

Stockholm Impact Award instiftades 2015 för att uppmärksamma internationell kvalitetsfilm som speglar samtiden och som vågar adressera samhällsfrågor som demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Förutom prissumman får regissören en statyett designad av den kinesiske konstnären Ai Weiwei.

Övriga nominerade filmer och regissörer:

Cardinals av Grayson Moore & Aidan Shipley  

The last Verse av Ying-Ting Tseng 

My Pure Land av Sarman Masud  

Searing Summer av Ebrahim Irajzad  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.