– Företagen står inför en kris som man inte sett maken till tidigare, säger Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare. Foto: SVT Sanna Lüning

Stockholms handelskammare: ”Dramatiska konkurssiffror”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konkurser inom hotell och restaurangbranschen i Stockholms län ökade drastisk under april månad.

– Det är rekordnivåer. Historiskt har det inte sett ut så här på 20 år, säger Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare.

De tre första veckorna i april ökade antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen i Stockholms län med 286 procent jämfört med samma period förra året, det visar siffror som Stockholms Handelskammare sammanställt. Totalt har 54 företag gått omkull vilket är det högsta antalet i landet.

– Det är väldigt allvarligt. Ju längre coronakrisen håller på ju svårare blir det för företagarna att starta upp igen, säger Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare.

Inom restaurang- och hotellbranschen har närmare 700 personer förlorat sin försörjning och det är en ökning med 1 482 procent jämfört med samma period förra året.

Många branscher drabbas

Även andra branscher drabbas hårt i spåren av cornavirusets framfart. Sammanlagt har 422 företag i länet begärts i konkurs under de tre första veckorna i april. 

Inom tillverkningsindustrin ökade konkurserna med 250 procent i jämfört med samma period 2019. Inom detaljhandel ökade konkurserna med 157 procent.

Så har konkurserna ökat

Ökning av konkurser i procent under de tre första veckorna i april 2020 i jämfört med samma period 2019. Foto: SVT

Miljardstöd

Så sent som i torsdags meddelade regeringen att ytterligare 39 stödmiljarder ska gå till landets företagare. Men enligt Stockholms Handelskammare behövs mer pengar.

– Vi anser att regeringen borde kunna sätta totalt 400 miljarder till att stödja företagen. De har betalat in en slags försäkringpremie under många år och är förtjänta av räddningsinsatser, säger Stefan Westerberg.

Antal konkurser i Stockholms län vecka 1-3 april 2020

Jord-, skogsbruk och fiske – 1

Tillverkningsindustri – 21

Byggindustri – 88

Parti- och detaljhandel – 77

Hotell och restaurang – 54

Transport och kommunikation – 30

Finans, fastighets- och företagstjänster – 105

Utbildning, hälso- och sjukvård – 19

Uppgift saknas – 27

Källa: Stockholms Handelskammare/SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.