Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En krog i Vasastan säljer take away lunch till självkostnadspris till personer som är infektionskänsliga. Foto: Pia Heick/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Restauranger tänker nytt för att försöka överleva

Uppdaterad
Publicerad

Hämtmat, gratis utkörning och mat till kraftigt rabatterat pris. Nu tar krögarna i Stockholm till nya grepp för att locka till sig kunder när själva grunden för restaurangnäringen – att människor träffas på lokal – är borta.

Flera krögare som SVT Stockholm pratat med går på knäna eftersom en stor del av gästerna slutat komma.

– Vi har sagt upp all personal. Jag har svårt att sova på nätterna, säger Björn Eriksson som driver en krog i Vasastan.

Björn Eriksson driver en krog i Vasastan, där infektionskänsliga kunder får köpa lunch till självkostnadspris. Foto: Pia Heick/SVT

Restaurangen har nu börjat erbjuda pensionärer och andra infektionskänsliga kunder att köpa take away lunch för 45 kronor i stället för till normalpriset som ligger på 120 kronor.

– Det betyder väldigt mycket för mig. Här kommer de ut med maten så jag slipper gå in, säger Lotta Sjölander som har köpt hämtmat här flera gånger.

Lotta Sjölander har köpt fisk som hon ska äta till lunch hemma i stället för på restaurangen. Foto: Kazhal Mohammadi/SVT

Handlar om överlevnad

För många företag inom besöksnäringen handlar det inte längre om att göra vinst – det handlar om att överleva.

– Den här veckan börjar vi köra ut matkassar till personer som inte kan eller vågar gå ut, säger Pierre Jacob som driver en krog vid Odenplan.

- Det jag byggt upp under tio års tid har raserats på en vecka - på grund av ett virus, säger Pierre Jacob som driver en krog vid Odenplan. Foto: Pia Heick/SVT

Krogen erbjuder också vårdpersonal att äta för halva priset.

– Det är bättre att mer eller mindre ge bort mat än att kasta den. Dessutom är det ett sätt att försöka behålla personal nu när vår omsättning sjunkit med 70 procent, säger Pierre Jacob som redan sagt upp åtta personer.

Vårdanställda får köpa mat billigare. Foto: Pia Heick/SVT

Ökat samarbete

Tau Mandéus, som äger en food truck, har slopat utkörningsavgiften innanför tullarna. Han menar att krisen så småningom kan leda till något gott.

– Det är inte någon som pratar om konkurrenter längre – nu är vi kollegor. I vår lilla bransch har vi till exempel börjat diskutera hur vi gemensamt kan lösa leveranserna utanför tullarna, säger han.

Tau Mandéus i sin food truck. Foto: Kazhal Mohammadi/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet