Hur påverkas vaccinets skydd av att intervallen kortas? Hör vaccinsamordnaren i klippet. Foto: Alexander Färggren/SVT/ Johan Nilsson/TT

Stockholms region sänker väntetiden – nu får du andra dosen vaccin efter fyra veckor

Uppdaterad
Publicerad

Från torsdag 29 juli kan man boka andra vaccindosen redan efter fyra veckor i Stockholms län. Nu hoppas Region Stockholm att fler blir fullvaccinerade snabbare. SVT Stockholm begav sig ut i solen för att höra vad folk på stan tycker om det.

Antalet smittade i Stockholmsregionen har under en tid ökat, det är deltavarianten som framför allt sprids bland den yngre befolkningen.

– Vi tror att vi snabbare får en befolkning som är fullvaccinerad, och att vi med det får ett bra skydd mot deltavarianten som behöver en större mängd fullvaccinerade för att ha effekt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Stockholmsregionen.

Hör om beslutet från vaccinsamordnaren Magnus Thyberg och vad folk på stan längtar efter att kunna göra.

Det här gäller:

• Region Stockholm kommer gradvis att skicka ut erbjudandet om att det går att boka den andra dosen tidigare.

• Erbjudandet gäller endast för de som har tagit Pfizer eller Modernas vaccin. De som har tagit Astrazeneca måste fortfarande vänta nio veckor för att vaccinet ska ha full effekt.

• Man kommer börja med de som är äldst, har väntat längst och inte har fått sin andra dos.

• Denna vecka är det runt 100 000 personer som kommer få ett sms för att boka via appen alltid öppet. De som bokat via telefon kommer kunna boka tid först nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.