Stockholms sjöar ska bli renare

Uppdaterad
Publicerad

I 23 sjöar och vattendrag runtom i Stockholm ska nu insatser göras för att vattnet ska bli bättre. Stadens vatten lider av framförallt tre miljöproblem – övergödning, miljögifter och att fisk och annat marint liv har trängts undan på grund av mänsklig påverkan och miljögifter. Staden har avsatt 50 miljoner kronor för att arbetet med att göra vattnet renare ska inledas.

– Det är väldigt viktigt att alla vattendrag blir rena och att stockholmarna kan känna sig trygga med att vi har fint och rent vatten omkring oss, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd.

Av de sjöar och vattendrag som ska åtgärdas så är det några som är högre prioriterade, däribland Brunnsviken, Bällstaån och Magelungen.

Enligt miljöförvaltningen är en av orsakerna till den dåliga vattenkvaliteten i Brunnsviken fritidsbåtars verksamhet, inte minst de farliga och förbjudna båtbottenfärger som fortfarande används.

Tajt att nå kraven i tid

Kravet från EU att förbättra kvaliteten i sjöar och vattendrag har funnits i 15 års tid. Nu ska det som inom EU kallas för god ekologisk och kemisk status ha uppnåtts 2021 och det är enligt miljöförvaltningen ett tajt tidsschema för att hinna med allt.

– Det krävs nu att vi är duktiga på att prioritera, säger Juha Salonsaari som är vattensamordnare på miljöförvaltningen. Dels prioritera vilka vattenförekomster vi ska ta först i åtgärdsarbetet, men även prioritera vilka åtgärder vi måste välja före andra åtgärder. Det handlar om att titta på kostnadseffektivitet och synergieffekter på de här åtgärderna om de ger effekter på andra saker.

”En spännande utmaning”

Och samtidigt som vattnet ska bli renare så kommer Stockholms befolkning att fortsätta att växa.

– Stockholm ska ju beräknas växa med 200.000 – 300.000 invånare till 2030 och det är ju en stor utmaning, säger Juha Salonsaari. Samtidigt har vi vattendirektivet med juridiskt bindande miljökvalitetsnorm som ska uppfyllas. Så det är konflikten däremellan som blir en riktigt spännande utmaning.

Men när arbetet väl är slutfört så är det meningen att stockholmarna ska få glädje av Stockholms vatten på ett helt annat sätt än idag.

– Vi hoppas på flera saker, säger Katarina Luhr. Till exempel är det viktigt att stockholmarna inte behöver vara oroliga när till exempel  barnen badar att det ska finnas skadliga ämnen, eller att man ska bli sjuk av vattnet. Men också att man ska kunna fiska, att man ska kunna använda sina sjöar och vattendrag och att det inte ska vara igenväxt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.