Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De marina värdena i området är inte skyddade idag. Nu har flera myndigheter inventerat området som väntas ingå i nationalparken. Foto: Tommy Bergman/SVT

Östersjöns enda svenska marina nationalpark ska ligga i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

2025 är det tänkt att den första svenska nationalparken i Östersjön ska invigas. Den utsedda platsen ligger cirka fyra mil från Stockholms innerstad, öster om Nämdö i Stockholms skärgård.

– Det utvalda området får det högsta skyddet som finns och ska vårdas för framtiden, säger Sandra Wennberg, projektledare på Naturvårdsverket, som leder arbetet på uppdrag av regeringen.

Det är den unika naturen, de vida vyerna och skärgårdslandskapet som ska bevaras. Det unika är också att en stor del av den planerade nationalparken är undervattensmiljöer med fiskar och sjöbottnar, vilket gör det till norra Östersjöns första marina nationalpark.

– Skälet till att vi vill göra en nationalpark är ju att fler ska kunna besöka platsen, framförallt kategorier som inte känner till Stockholms skärgård och naturen som finns här, säger Sandra Wennberg.

Foto: Fastboende i området, Anna Horngren tror att öarna runt omkring Nationalparken i Nämdöskärgården kommer utsättas för slitage när besöken till Nationalparken ökar. Foto: SVT

Nämdöbor oroade över högre besökstryck

Anna Horngren och hennes man Thomas Carlsson är markägare och fastboende i Nämdö skärgård där de driver småskalig fårskötsel.

De kritiserar Naturvårdsverket och tycker att de fått bristande insyn kring bildandet av nationalparken. De är också rädda för att ett ökat besökstryck kan få konsekvenser för känsliga naturområden omkring nationalparken som inte har samma skydd.

– Det blir en överspillningseffekt när de som besöker området även vistas i områden runt omkring nationalparken, men saknar skyddet med strängare regler som till exempel eldningsförbud, säger Anna Horngren.

Naturvårdsverket håller inte med

Men Naturvårdsverket hänvisar till att området är svårtillgängligt för de som inte har egen båt.

– Ett ökat turisttryck kommer det bli, men vi ser att vi kan klara av det och att det blir arrangerade turer, säger Sandra Wennberg, projektledare vid Naturvårdverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nämdöskärgårdens nationalpark

• Nationalparken bildas genom beslut av regering och riksdag. Marken ägs av staten. I höst ska ärendet ut på remiss, men det mesta talar för att en nationalpark invigs 2025, enligt Naturvårdsverket.

• Flera myndigheter samverkar för bildandet av nationalparken; Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun.

• Det finns en långsiktig plan för vilka områden som kan bli nationalpark i framtiden. Totalt rör det sig om tio nya områden och tre utvidgningar av befintliga nationalparker som skulle kunna komplettera dagens 30 nationalparker.

• Ur Naturvårdsverkets nationalsparksplan: ”Nämdöskärgården har valts ut för att det anses ha oexploaterad, representativ och biologiskt värdefull skärgård. Området är även värdefullt marint landskap, utpekat som BSPA-område (Baltic Sea Protected Area) till HELCOM (Helsingforskonventionen). Det har genom sin storlek, belägenhet och naturhamnar goda förutsättningar att motta besökare. Sammantaget är området väl värt att inrätta som nationalpark i Stockholms skärgård och den marina regionen Norra Östersjön.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.